מתי מומלץ להגיש בקשה לפירוק חברה מרצון?
בעבר, חברה שלא הייתה פעילה, הייתה נמחקת מהרישום, ולא היו עוד חובות לבעלי מניותיה. אלא שהיום, חברה שאיננה פעילה, לא נמחקת מהמרשם וממשיכה לחוב בחובות אגרה ובחובות למסור דוחות לרשויות המסים.
על כן, קיים הכרח לפרק חברה שאיננה פעילה. למעשה, ללא פירוק חברה באופן מסודר, חייבים בעלי מניותיה להמשיך ולשאת בחובות האגרה לרשם החברות, וכן צפויים הם והאורגנים בחברה לקנסות ולסנקציות הקבועים בהוראות הדין.
כניסה להליך של פירוק חברה מרצון יכולה להתבצע מסיבות שונות. כך, לדוגמא, יש הבוחרים לפרק חברה אשר מיצתה את פעילותה, ושאינה מקיימת עוד פעילות עסקית שוטפת המצדיקה את נטל הדיווחים וכינון אסיפות וישיבות; יש הבוחרים, מבחינות מיסוייות, לקבל לידיהם ישירות את הנכסים שהושקעו בחברה, ולהשקיע אותם באפיקים חדשים; ויש הבוחרים בהליך של פירוק מרצון על מנת לבצע שינויים במבנה האחזקות של אשכול החברות המנוהלות על ידם ומסיבות רה-ארגוניות.
פירוק מרצון אינו חל על חברה במצב של העדר סולבנטיות. כלומר, במצב של חברה שסך חובותיה והתחייבויותיה עולים על סך נכסיה, והיא איננה נזילה, לא ניתן לפרקה מרצון. מצב מעין זה הוא הליך פירוק שנעשה על ידי בית המשפט, הליך פירוק שלא מרצון, שאז ממונה בעל תפקיד וכל ההליך מנוהל בפיקוח מטעם כונס הנכסים הרשמי.
מי יכול לבקש לפרק את החברה מרצון?
חברות שיש להן כושר פירעון, כלומר חברות שביכולתן לשלם את חובותיהן כלפי נושי החברה (בנקים, ספקים, נושים מותנים) בתקופה של שנה ממועד תחילת ההליך. דירקטוריון החברה מחויב לחתום על תצהיר, לפיו לחברה יש כושר פירעון למשך השנה הקרובה. במילים אחרות, אישור לפירוק החברה יינתן לאחר שהוכח שאין לחברה נושים אשר הליך הפירוק עלול לפגוע בהם.
כיצד מתבצע פירוק חברה מרצון?
הליך של פירוק חברה מרצון מוסדר מול רשם החברות, ומורכב מהשלבים הבאים:
- תחילה יש להגיש לרשם החברות תצהיר העוסק בכושר הפירעון של החברה, החתום על ידי הרוב בדירקטוריון.
- מודיעים על כינוס אסיפה כללית של בעלי המניות, לפחות שלושה שבועות מראש.
- באסיפה הכללית יש לקבל את ההחלטה בדבר פירוק מרצון ועל מינויו של המפרק. בהחלטות אלו יש לעדכן את רשם החברות עד שלושה שבועות לאחר קבלתן.
- יש לפרסם תוך שבעה ימים, לכל היותר, הודעה על החלטת החברה להתחיל בהליך פירוקה.
- המפרק שמונה על ידי האסיפה הכללית של בעלי המניות, נכנס לתפקידו הכולל כינוס של הנכסים, טיפול בשעבודים וחובות לנושים. בסיומו של התהליך על המפרק להגיש לאסיפה הכללית האחרונה דו”ח מסכם בדבר תוצאות הליך הפירוק.
- לאחר שבעלי המניות מאשרים את הדו”ח, יש לעדכן את רשם החברות, המעביר את המעמד מסטאטוס של חברה בפירוק מרצון לחברה מפורקת, וכעבור שלושה חודשים היא עוברת לסטאטוס של חברה מחוסלת.